Wel Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Herstellen van een cocaïneverslaving met een klinische behandeling in Zuid-Afrika

Cocaïne is de oorzaak van duizenden fysieke complicaties en overdoses die jaarlijks leiden tot een bezoek aan de spoedeisende hulp. Cocaïne – ook wel bekend als coke – is een van de meest misbruikte stimulerende middelen. Een cocaïneverslaving leidt tot extreme fysieke en psychologische gevolgen die niet alleen blijvende gevolgen kunnen hebben voor de gebruikers, maar ook voor de mensen om hen heen. Cocaïne is een van de oudst bekende verdovende middelen en wordt al decennia over de hele wereld misbruikt. Als zich een toestand voordoet waarbij iemand fysiek en mentaal afhankelijk is van deze witte, poedervormige harddrug is sprake van een verslaving. Cocaïne geeft de gebruiker in korte tijd veel zelfvertrouwen en energie. Maar deze effecten zijn slechts van korte duur. Dit maakt dat cocaïne ontzettend verslavend is en de verleiding om meer van de drug te gebruiken, is vaak te groot om te weerstaan.

Hoewel cocaïne zeer verslavend is en een vreselijke vernietiging van iemands leven kan aanrichten, is er hulp. In dit blog belichten we klinische behandeling van een cocaïneverslaving in een Zuid-Afrika afkickkliniek die is gelegen op een inspirerende locatie in Kaapstad. In deze rustgevende omgeving kan iemand met een verslaving aan cocaïne zich volledig op de behandeling focussen en in alle privacy herstellen.

Hoe herken je een cocaïneverslaving?

• Iemand kan niet meer functioneren zonder het gebruik van cocaïne.

• Een grotere tolerantie voor cocaïne; 

• Het vertonen van risicovol gedrag; 

• Steeds meer opstapelende problemen en daarover liegen; 

• Het niet nakomen van afspraken; 

• Door een afnemend sociaal leven ontstaat een toenemende eenzaamheid; 

• Problemen met gezondheid en/of financiën;

• Vaak neerslachtig zijn en depressieve gevoelens; 

Wanneer is een klinische behandeling nodig? 

Een klinische behandeling biedt vaak de juiste hulp als er sprake is van een ernstige verslaving zoals een cocaïneverslaving en iemand in het dagelijks leven niet meer goed kan functioneren. Deze behandelvorm wordt ook aanbevolen voor mensen die thuis geen stabiele ondersteuningsstructuur hebben, en personen die zijn verslaafd aan cocaïne en bij wie thuis factoren zijn die kunnen bijdragen aan hun voortdurende verslaving. Veelal is een klinische behandeling bij een ernstige verslaving de eerste stap naar herstel. Na het klinische behandeltraject wordt de behandeling voortgezet met een geschikte ambulante behandeling en intensieve nazorg voor blijvend herstel. Mensen met een verslaving kunnen voor een klinische behandeling terecht bij erkende klinieken in het binnenland en het buitenland.

 

Hoe is het behandelprogramma van een afkickkliniek in Zuid-Afrika opgebouwd? 

Het behandelprogramma van een afkickkliniek in Zuid-Afrika is intensief en streng en duurt zes weken. Deze klinische behandeling wordt volledig afgestemd op iemands persoonlijke situatie en verslaving. Bij het behandelprogramma komen evidence-based behandelstrategieën zoals inzichtgevende psychotherapie en cognitieve gedragstherapie aan bod. Daarnaast maken zingeving/bewustwording – waaronder coaching en mindfulness – groepstherapie en lichaamsgericht werken onderdeel uit van de behandeling. Een klinische behandeling in Zuid-Afrika biedt 24 uur per dag psychologische en emotionele ondersteuning. Voordat iemand met het klinische behandelprogramma kan starten, vindt een intakegesprek plaats met een psychiater. Deze medisch specialist stelt de indicatie. De kans bestaat dat er voorafgaand aan de opname in de afkickkliniek in Zuid-Afrika een detox-behandeling in Nederland nodig is. Afhankelijk van hoe de detoxificatie (ontgiften) verloopt, kan iemand meteen naar de kliniek in Kaapstad vertrekken. 

Wat houdt het 12-stappen programma in? 

De afkickkliniek in Zuid-Afrika in Kaapstad werkt volgens het 12-stappen Minnesota Model, ofwel het 12-stappen programma. Deze manier voor herstel is overgekomen uit de USA en is gebaseerd op het 12-stappen plan van de Anonieme Alcoholisten. Dit model is tegenwoordig een begrip en wordt door veel verslavingszorginstellingen ingezet. Het 12-stappen programma bestaat uit een combinatie van ervaringen en ideeën, met als doel het behandelen van diverse soorten verslavingen. Vrijwillige onthouding (volledige abstinentie) is daarbij het uitgangspunt. Het model betrekt hierbij verschillende spirituele waarden, zoals hoop, verbondenheid, openheid en eerlijkheid. Naast verslaving aan cocaïne, bewijst dit model zich in de afkickkliniek in Zuid-Afrika ook als zeer effectief bij verslavingen aan onder andere: gamen, 3-MMC, GHB, medicijnen, pijnstillers, alcohol en lachgas.

Na terugkomst van de afkickkliniek in Zuid-Afrika volgt een passend nazorgtraject. Er staat een team van verslavingszorgspecialisten klaar om de behandeling in Nederland voort te zetten met een ambulante behandeling en (digitale) nazorg voor blijvend herstel.

 

https://www.recoverymhc.nl/behandelingen/zuid-afrika/