Wel Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Vijf tips om de eerste autostoel van je baby te kiezen

Als je een baby verwacht – zeker als het je eerste is – zijn er veel dingen die je bij de hand wilt hebben: Een wieg, een babyfoon, een doos luiers (of tien!). 

Maar het belangrijkste onderdeel is misschien wel het eerste autostoeltje. Je hebt er een nodig voor de rit van het ziekenhuis naar huis, en voor elke rit totdat je kind veilig kan rijden met alleen een autogordel. Dat kan wel 10 jaar duren!

 

Hoe kies je het juiste autostoeltje voor je baby?

Hier zijn de 5 belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je eerste autostoel voor je baby:

Ken de opties: Je kleintje heeft een naar achteren gericht autostoeltje nodig totdat hij of zij de hoogste door de fabrikant toegestane lengte of gewicht is ontgroeid, meestal vanaf 2 jaar. Het rijden in een achterwaarts gericht autostoeltje biedt de beste bescherming voor het hoofd, de nek en de wervelkolom van jouw kind bij een botsing. Je kunt kiezen uit drie soorten achterwaarts gerichte zitjes:

Alleen achterwaarts gerichte autostoeltjes. Veel van deze zijn draagbaar: het stoeltje kan worden gebruikt als draagzak of in een kinderwagen, terwijl de basis in de auto blijft. (Je kunt extra bases kopen voor verschillende auto’s).

Converteerbare autostoeltjes. Deze zijn groter en kunnen achterwaarts gericht worden gebruikt en vervolgens naar voren worden gedraaid als het kind er klaar voor is. Deze zijn over het algemeen niet draagbaar; ze blijven in de auto en kunnen worden gebruikt door een kind van 4 – 50 pond of meer.  Lees de etiketten zorgvuldig!

Een 3-in-1 autostoeltje. Deze kan naar achteren gericht, naar voren gericht en later als verhoger worden gebruikt. Net als het converteerbare zitje kan het niet gemakkelijk van de ene auto naar de andere worden meegenomen.

Alle drie de opties zijn veilig en een goede keuze, afhankelijk van jouw behoeften en levensstijl. Lees de labels, niet de doos, voor meer informatie.

Denk aan het budget: Uiteraard is veiligheid de belangrijkste overweging, maar denk niet dat hoe meer je uitgeeft, hoe veiliger het stoeltje is. (Bij duurdere stoelen betaalt je misschien voor voorzieningen als lederen kussentjes of een extra bekerhouder – niet altijd een betere bescherming). 

Controleer de pasvorm

Autostoeltjes zijn niet standaard. Afhankelijk van de grootte van je auto heb je misschien een kleiner (of groter) exemplaar nodig. Kijk op de achterbank om te bepalen waar je het autostoeltje wilt plaatsen. Misschien wilt jede autostoel in het midden van de achterbank plaatsen, maar in sommige auto’s is de middenpositie niet breed genoeg. Meet voor de zekerheid de plaats op waar je de autostoel wilt plaatsen en vergelijk de afmetingen met die van de basis van de autostoel die jij wilt kopen. De enige manier om het echt te weten is door het te testen. Vraag de winkelier om het showmodel te proberen voordat jehet koopt om er zeker van te zijn dat het past. Het kan zijn dat jehiervoor uw rijbewijs bij de klantenservice moet achterlaten.

Installeer het autostoeltje correct

Raadpleeg de handleiding van de auto – en de instructies die bij het autostoeltje worden geleverd – als eerste stap naar de juiste installatie van het autostoeltje. Over het algemeen zijn er twee mogelijkheden om het autostoeltje in de auto te bevestigen: Gebruik de veiligheidsgordel of het LATCH-systeem van de auto en let goed op de details. Voor naar achteren en naar voren gerichte stoelen gebruikt je ze allebei anders. Zorg er ook voor dat de auto voorzien is van een ISOFIX, zodat je Maxi Cosi ISOFIX er goed in past.

Gebruik de autostoel correct

Als je baby er eindelijk is, is de laatste cruciale stap ervoor te zorgen dat je kind goed vastzit in het stoeltje. Stel het harnas zo af dat de riempjes uit de juiste gleuf komen en zo strak zitten dat je geen extra bandjes kunt vast knijpen als ze eenmaal vastgegespt zijn. (Veel autostoeltjes hebben njeeen “niet-verstelbaar” harnas dat goed past als je de gordel aantrekt). Kijk voor meer gedetailleerde informatie in de Ultimate Car Seat Guide

Vergeet niet dat het veiligste autostoeltje het stoeltje is dat goed geïnstalleerd is – en correct gebruikt wordt – elke keer dat jij of iemand anders je baby meeneemt voor een ritje! Autostoelen geschikt voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar behoren tot de autostoel groep 2.