Wel Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Wat is er nu waar over de juiste houding?

Een juiste houding is erg belangrijk, want dan kan veel lichamelijke klachten voorkomen. Maar er gaan hier en daar wat fabels rond. Wat is nu precies de juiste houding? Hoe moet ik gaan zitten? Of wat is de juiste houding tijdens het tillen?

Wij willen met dit artikel wat duidelijkheid scheppen.

 

Er is geen beste houding 

Dat er geen beste houding is, is een feit. Ondanks een “goede houding” kunnen er nog steeds rugklachten ontstaan. Wij adviseren daarom om altijd een afwisseling van houdingen aan te nemen. Zorg tussentijds ook voor voldoende beweging.

 

Zitten is niet per se slecht voor je rug

Zitten zorgt niet direct voor rugklachten, ook al denken veel mensen dat. Het is ook niet goed om de hele dag te staan, toch? Er zijn genoeg mensen die werk uitvoeren waar men urenlang achter een bureau werkt of studeert. Of wat denk je van vrachtwagenchauffeurs? Die zitten ook urenlang op de weg.

Het probleem zit hem in de hoeveelheid tijd waarbij je dezelfde houding aanhoudt. Het is inderdaad niet goed om urenlang dezelfde houding aan te houden zonder onderbrekingen. Probeer daarom regelmatig om de 2 uur even korte wandeling te maken of te bewegen. Dat geldt ook voor mensen die urenlang achter elkaar staan: ga om de zoveel tijd even zitten om de benen en rug rust te geven.

 

Versterk je wervelkolom

De wervelkolom wordt erg zwak als het geen belasting en beweging krijgt. Door een te zwakke wervelkolom ontstaan er juist rugklachten met als gevolg dat je nog minder gaat bewegen. Hierdoor worden de rugklachten alleen maar erger en erger en dat willen we juist voorkomen!

 

Rugadvies op maat

Zoals eerder vermeld, is er niet één beste houding. Daarom geldt er voor ieder individu een ander rugadvies. Iedereen is anders gebouwd en heeft eigen voorkeuren ontwikkeld. Aan de hand van de rugklachten en jouw achtergrondsituatie wordt er advies op maat gegeven. Ook zullen we bepaalde oefeningen uitvoeren en meegeven als huiswerk, indien nodig.

Onze fysiotherapeuten in Den Haag staan graag voor u klaar om uw klachten, als gevolg van een verkeerde houding, aan te pakken. 

https://fysiotherapeut-denhaag.nl/