Wel Gezond
Image default
Thuisgezondheid

Is een slaapmasker een uitkomst voor een betere slaap?

Je herkent het vast wel…ring, ring, ring de wekker gaat weer af. Weer een nacht slecht geslapen en dat terwijl je toch van alles hebt geprobeerd om lekker te slapen. 

Zou een slaapmasker een uitkomst kunnen zijn? Is het voldoende om dit eenvoudige hulpmiddel in te zetten en hierdoor beter te kunnen slapen? We zullen je in dit artikel meer informatie geven over het nut van een slaapmasker.

 

Voordelen van een slaapmasker

Een slaapmasker is er natuurlijk in eerste instantie voor om licht tegen te houden. Wanneer je zelfs een lamp aanhebt of toch nog licht in je slaapkamer inkomt zal het je lichaam niet helpen om melatonine aan te kunnen maken. Melatonine is het slaaphormoon en wanneer je hiervan te weinig in je lichaam hebt kan het een slaapprobleem of zelfs slapeloosheid veroorzaken. 

Maar gelukkig hebben we hier dus een slaapmasker voor die dit licht zal blokkeren. Maar bovendien zal het slaapmasker er ook voor zorgen dat je meer ontspannen bent. Het komt vooral door de lichte druk van het slaapmasker op je oogleden waardoor je rustiger wordt en dus beter in slaap zal vallen. Maar ook is uit onderzoek vast komen te staan dat mensen die met een slaapmasker slapen ook een betere REM-slaap hebben. 

Overigens is er ook onderzoek gedaan naar het effect van slaap oordoppen die net als het slaapmasker een positief effect heeft op je slaapkwaliteit. 

Soorten slaapmaskers

Overigens zijn er verschillende soorten slaapmaskers verkrijgbaar. Zo zijn er:

 • Stoffen slaapmaskers

 • Gelmaskers

 • Verzwaarde slaapmaskers

 • Slaapmasker met oordopjes

 • Slaapmaskers zonder druk op de ogen

 • Verwarmde slaapmaskers

 

De stoffen slaapmaskers zijn er natuurlijk in veel verschillende materialen maar werken voor de meeste mensen het beste. 

Een verzwaard slaapmasker werkt eigenlijk net zo als verzwaringsdekens werken. Er ontstaat door het gewicht van het slaapmasker een ontspannen gevoel. Hierdoor kan het slaapmasker dus ook handig zijn als je last van angsten of stress hebt.

De gelmaskers worden als slaapmasker gebruikt vanwege hun unieke verkoelende eigenschappen. Voor die mensen die het snel warm hebben in hun slaap is dit type slaapmasker zeker aan te bevelen. 

Het slaapmasker met oordopjes is heerlijk als je ook met muziek wilt inslapen. Het slaapmasker kan met je telefoon via bluetooth worden verbonden en zo kun je bijvoorbeeld ook naar handige meditatieoefeningen luisteren. 

Wanneer je er niet van houd dat je druk op je ogen hebt als je het slaapmasker opzet zijn er ook slaapmaskers beschikbaar. Deze drukloze slaapmaskers kunnen dit probleem simpel oplossen door wat extra ruimte bij de ogen vrij te houden.

Natuurlijk zijn er ook verwarmde slaapmaskers die het mogelijk maken om je ogen beter te laten herstellen bij droge ogen. Het verwarmde stoom zal je ogen verzorgen en kan zeer effectief zijn als je ogen te weinig traanvocht aanmaakt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slaapmasker?

Wanneer je nu al een keuze hebt gemaakt voor welk soort van slaapmasker je wilt gaan kopen is het handig om nog wat aandachtspunten met je door te nemen.

 • Let altijd op de kwaliteit van de materialen van het slaapmasker

 • Lees de ervaringen van gebruikers en let hierbij op het draagcomfort

 • Let op de hoeveelheid licht die het materiaal zal doorlaten

 • Is het oogmasker wasbaar?

 • Zorg dat de afmetingen goed zijn voor jou

 • Let op de bevestiging van het slaapmasker. Zorg ervoor dat dit zacht aansluit.