Wel Gezond
Image default
Veroudering

Wat is huidverjonging?

Iedereen is zeker tot z’n twintigste gezegend met een jonge, strakke huid zonder dat er sprake is van rimpels of littekens. Maar dan komt het moment dat je ouder wordt en dat het dus lang niet meer vanzelfsprekend is om een gave huid te hebben. Natuurlijk probeert men dit zo lang mogelijk uit te stellen, maar is dit, zonder dat je er iets aan laat doen, onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. De huid is vrij complex en bestaat uit meerdere lagen. Om uit te leggen hoe het komt dat de huid veroudert, is het handig om eerst te kijken naar de verschillende lagen van de huid en de onderdelen. En kun je wat doen aan huidverjonging?

De verschillende huidlagen en het verouderen

De huid wordt gezien als één geheel, maar het bestaat toch echt uit verschillende lagen. Zo heb je een opperhuid, de lederhuid en het bindweefsel. Daarnaast ook nog verschillende lagen in de opperhuid: de hoornlaag, de heldere laag, keratohyaliene korrels laag, de stekelcellenlaag en de grondlaag. De lederhuid heeft verschillende collageen vezels en elastische vezels. Deze zorgen ervoor dat de huid stevig blijft. De diepste laag bestaat voornamelijk uit vetcellen. De huid zorgt ervoor dat ons lichaam beschermd is. De oorzaak waardoor de huid steeds ouder wordt en er steeds ouder uit gaat zien, is omdat vanaf je 25e de huid steeds minder collageen en elastine aanmaakt. De fibroblasten raken los en daardoor krijg je tekenen van veroudering te zien. Erfelijkheid speelt hierin een rol, maar natuurlijk ook Uv-straling, medicatie, de gezondheid en de leeftijd.

Huidverjonging toepassen

Is er dan helemaal niets aan te doen? Dat vragen vele mensen zich af. Aan het natuurlijke proces is niets te doen. Je lichaam wordt ouder en dit geldt dan ook voor je huid dat een onderdeel is van je lichaam. Daarentegen kun je er wel wat aan doen om je huid goed te verzorgen of te laten behandelen om de tekenen van het ouder worden wat te maskeren. Zo zijn er verschillende huidverjonging methoden die worden toegepast om je huid er weer jonger uit te laten zien. Een bekende huidverjonging behandelmethode is een skinbooster. Bij deze vorm van huidverjonging wordt je huid voorzien van vitaminen en antioxidanten en mineralen. Deze huidverjonging methode is voornamelijk gericht op het goed verzorgen van de huid.

Chemische peeling en laserbehandelingEen andere huidverjonging behandelmethode is een chemische peeling. Dit wil zeggen dat er zuren in de huid worden gespoten. Deze zuren zorgen ervoor at het natuurlijke exfoliatie proces van de huid wordt versneld waardoor je er jonger uit gaat zien. Daarnaast zijn er ook laserbehandelingen die er kunnen worden gedaan. Een van de opvallendste kenmerken van een verouderde huid zijn rimpels, pigmentvlekken en couperose. Deze kunnen allemaal met laserbehandeling worden verminderd of verwijdert.

Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je dit soort behandelingen alleen laat uitvoeren bij professionele klinieken die hierin gespecialiseerd zijn. Er kunnen nare situaties zich voordoen als je alleen maar kijkt naar de tarieven en niet naar de professionaliteit van de klinieken. Hierdoor kan je huid ook beschadigd raken met vervelende gevolgen. Verdiep je goed in de klinieken en de mogelijkheden.