Wel Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Op retraite gaan in het mooie Nederland

Wanneer is de laatste keer geweest dat jij echt even stil zat? Aandacht op jezelf, je telefoon lekker weg en diep ontspannen. We hebben tegenwoordig zoveel ballen hoog te houden: familie, een relatie, hobby’s, sporten om fit te blijven, werk, intellectueel ontwikkelen en dan ook nog eens gezond eten. Het is makkelijk om meegezogen te worden in de stress en drukte van het leven. Maar het is veel lastiger om daaraan te ontsnappen en voor jezelf te kiezen.

Als jij dit artikel leest dan ben je waarschijnlijk toe aan een beetje ontspanning. Er zijn een aantal fijne dingen die je kan doen. Denk hierbij aan een lange meditatie, een yoga lesje, een lange boswandeling of bijvoorbeeld op retraite gaan. Op retraite gaan was 10 jaar geleden nog niet zo bekend in Nederland maar dit wordt gelukkig steeds normaler gevonden.

Wat is een retraite?

Het woord retraite komt van het Engelse ‘to retreat’, letterlijk vertaald: jezelf terugtrekken. En dat is wat je ook doet, je gaat even weg uit de drukte van de maatschappij en je komt tot rust op een mooie locatie die zich (meestal) in de natuur bevindt. Jezelf uit je normale bubbel halen kan enorm fijn zijn omdat je dan uit je gewoonte-zelf wordt gehaald en tijd hebt om te reflecteren op je leven. Waar sta je op dit moment? Hoe voel je je en doe je op dit moment dingen in je leven die jou energie geven? Volg jij je verlangens en behoeftes of ben je eigenlijk een uitgedoofde versie van jezelf? Tijdens een retraite heb je eindelijk de tijd om weer even stil te staan bij deze vragen en tot rust te komen.

Verschillende retraites

Als je op retraite wilt gaan heb je de eerste stap gemaakt. Dan komt de volgende vraag, wat voor retraite lijkt mij wat? Je hebt in Nederland heel veel verschillende soorten en maten retraites. Onderstaand een aantal keuzes:

–          Meditatie retraites. Spreekt voor zich: lekker een paar dagen mediteren, vaak gecombineerd met mindfulness;

–          Yoga retraites. Spreekt ook voor zich: een paar dagen aandacht geven aan je lichaam. Vaak gecombineerd met vegetarisch en gezond eten;

–          Detox retraites: vaak een combinatie van bovenstaande retraites waarbij de focus op gezond eten en drinken ligt. Je lichaam ontgiften van afvalstoffen;

–          Wandelretraites: hierbij ga je lekker wandelen in de natuur. Je lichaam in beweging zetten heeft heel veel positieve effecten!;

–          Wellness retraites; hierbij ligt de focus vooral op ontspannen. Heerlijk de sauna in, een massage of een bubbelbad. Wie wil dat nou niet?

 

Wat je keuze ook is, op retraite gaan is sowieso een goed idee! We wensen je alvast veel plezier.

 

Retraite Nederland