Wel Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Hoe ACT kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen. Depressie is een veelvoorkomende psychische aandoening die invloed heeft op het welzijn en functioneren van veel mensen. ACT biedt een waardevolle benadering om met depressie om te gaan door middel van acceptatie, mindfulness en waarden-gebaseerde actie. In deze blog zullen we verkennen hoe ACT kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen en het bevorderen van welzijn.

De impact van depressie

Depressie wordt gekenmerkt door een aanhoudend gevoel van somberheid, verlies van interesse in activiteiten, vermoeidheid, slaapproblemen en negatieve gedachten over jezelf en de wereld om je heen. Het kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, problemen op het gebied van werk, relaties en algemeen functioneren.

De principes van ACT bij depressie

ACT biedt een andere benadering dan traditionele behandelingen voor depressie. Het richt zich niet alleen op het verminderen van symptomen, maar ook op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het creëren van een waardevol leven, zelfs in aanwezigheid van depressieve gevoelens.

Acceptatie van depressieve gevoelens

Een belangrijk aspect van ACT bij depressie is het accepteren van depressieve gevoelens in plaats van ze te bestrijden of te vermijden. Door te erkennen dat depressieve gevoelens er mogen zijn, zonder jezelf te veroordelen, creëer je ruimte om ze te ervaren zonder erin verstrikt te raken. Dit helpt om de strijd tegen depressie te verminderen en een milde houding naar jezelf te ontwikkelen.

Mindfulness bij depressie

Mindfulness, een belangrijk onderdeel van ACT, helpt bij het vergroten van het bewustzijn van het huidige moment zonder oordeel. Het kan helpen om uit negatieve denkpatronen te stappen en je te richten op het hier en nu. Mindfulness-oefeningen, zoals ademhalingsoefeningen en lichaamsscan, kunnen je helpen om met meer afstand naar je gedachten en gevoelens te kijken en ze niet als absolute waarheden te beschouwen.

Waarden-gebaseerde actie

ACT moedigt aan om je bewust te worden van je persoonlijke waarden en doelen, zelfs in tijden van depressie. Door te handelen in overeenstemming met je waarden, zelfs als je je somber voelt, kun je een gevoel van voldoening en zingeving ervaren. Het stellen van kleine doelen en het nemen van actie die in lijn is met je waarden kan helpen bij het doorbreken van de neerwaartse spiraal van depressie.

Het belang van professionele begeleiding

Hoewel ACT een waardevolle benadering kan zijn bij het verminderen van depressieve symptomen, is het belangrijk op te merken dat het raadzaam is om dit te doen onder begeleiding van een getrainde professional, zoals een psycholoog of therapeut. Een professional kan je helpen bij het begrijpen en toepassen van de principes van ACT op jouw specifieke situatie en symptomen.

Een gekwalificeerde therapeut zal met jou samenwerken om inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van je depressie en de manieren waarop ACT kan worden toegepast om positieve veranderingen te bevorderen. Ze kunnen je ondersteunen bij het ontwikkelen van mindfulness-vaardigheden, het identificeren van waarden en doelen, en het implementeren van waarden-gebaseerde actie in je dagelijks leven.

Daarnaast kan een therapeut je ook helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën, het omgaan met terugval en het aanpakken van eventuele belemmeringen die je kunt tegenkomen tijdens het proces. Een professionele begeleiding biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt werken aan het verminderen van depressieve symptomen en het verbeteren van je algehele welzijn.

Conclusie:

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan een waardevolle benadering zijn bij het verminderen van depressieve symptomen. Door het toepassen van de principes van acceptatie, mindfulness en waarden-gebaseerde actie kun je leren om op een andere manier met depressieve gevoelens om te gaan en een zinvol leven te creëren, zelfs in tijden van somberheid. Het is echter belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een professionele therapeut die je kan ondersteunen tijdens het proces. Aarzel niet om professionele hulp te zoeken als je worstelt met depressie. Met de juiste begeleiding en inzet kun je positieve veranderingen bewerkstelligen en jouw welzijn verbeteren. Hiervoor kun je terecht bij Invivo ACT Academy, die op hun locatie ook een ACT opleiding in Amsterdam aanbieden.

https://invivoactacademy.nl/