Wel Gezond
Image default
Gezondheid van vrouwen

Het nut van een voedingssupplement

Het nut van een voedingssupplement

Als je gezond eet, dan heb je toch geen voedingssupplement nodig?  Dat is een vraag die wij bij de Orthokliniek regelmatig krijgen. Het antwoord hierop is : Ja, maar ….

Met die ‘maar’ bedoelen we dat het situatie afhankelijk is. Ook als je voldoende gezond en gevarieerd eet kunnen er bepaalde situaties ontstaan waar een aanvullend supplement ondersteuning kan bieden. We leggen het in dit artikel uit.

Gezonde voeding

Gezonde voeding blijft altijd de basis voor een gezonde levensstijl. Een richtlijn die je hiervoor kunt aanhouden is de bekende Schijf van 5 van het Voedingscentrum. De schijf van 5 bestaat uit 5 verschillende vakken:

  • Groente en fruit
  • Vis, vlees, ei, peulvruchten en zuivel
  • Graanproducten, brood en aardappelen
  • Dranken
  • Smeer- en bereidingsvetten

Wanneer je volgens de Schijf van 5 eet krijg je in principe voldoende vitamines en mineralen binnen. Uit onderzoek is gebleken dat maar en klein percentage van de Nederlanders goed genoeg eet. Dan kan een goede multivitamine een gewenste aanvulling zijn op de dagelijkse voeding.

Voor een aantal vitamines en mineralen zijn er uitzonderingen.

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het is vooral betrokken bij de weerstand. Vitamine D is ook goed voor de botten, spieren en ons bloed.

In ons voedsel zit niet voldoende Vitamine D. We halen ongeveer 30% van onze Vitamine D behoefte uit onze voeding. De grootste Vitamine D bron is de zon. Onze huid is in staat om de zonnestralen om te zetten in Vitamine D.

Ben je overdag veel binnen vanwege werk of een andere reden? Dan is een Vitamine D supplement aan te bevelen. In de wintermaanden is het sowieso raadzaam om een Vitamine D supplement te gebruiken. In de winter is de zon niet krachtig genoeg en zijn de dagen korter. De Gezondheidsraad heeft zelfs voor een aantal doelgroepen een extra Vitamine D advies samengesteld.

Zwangerschap

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen 10 mcg Vitamine D extra per dag. Een andere vitamine die de Gezondheidsraad adviseert is foliumzuur.  Foliumzuur is belangrijk om de kans op afwijkingen te verkleinen.

De verloskundige adviseert om dagelijks 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur (vitamine B11) te slikken tot en met de 10e week van je zwangerschap. Aangezien het ongeveer 4 weken duurt voordat de extra foliumzuur is opgenomen, is het belangrijk om al bij een kinderwens te starten met extra foliumzuur.

Tekorten per persoon

Het is persoonsafhankelijk of je behoefte hebt aan een extra supplement. Ben je bijvoorbeeld een sporter dan kun je behoefte hebben aan extra eiwitten of een magnesiumsupplement.  Ervaar je veel stress dan kan ashwagandha en zink je ondersteuning bieden.

Ben je vegetariër dan is het wat moeilijker om voldoende vitamine b12 uit voeding te halen. Voor deze groep kan een Vitamine B12 supplement een uitkomst zijn. Eet je nauwelijks vis dan is een visolie supplement belangrijk.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden op te noemen waarbij een voedingssupplement een gewenste aanvulling kan zijn. Wil je meer informatie over supplementen. Bekijk dan onze website of neem contact op met de Orthokliniek uit Ootmarsum. De specialist op het gebied van afvallen en voedingssupplementen.