Wel Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Puzzelen aan je mentale gezondheid

Wanneer we puzzels oplossen, versterken we de huidige verbindingen tussen onze hersencellen, ook bekend als neuronen. Deze activiteit verhoogt het aantal nieuwe relaties tussen de cellen. In lekentaal betekent dit dat we de snelheid van onze denkprocessen en ons mentale vermogen verhogen. Ze zijn vooral goed voor het verbeteren van het korte termijn geheugen. Dit is het soort geheugen dat ons helpt kleuren en vormen te herinneren en naar het grotere geheel te kijken om uit te zoeken hoe de hele puzzel in elkaar past. Door creatief problemen op te lossen en kritisch te denken, kunnen we worden gezien als waardevolle leden van de beroepsbevolking. Deze vaardigheden kunnen aanzienlijk worden aangescherpt en ontwikkeld door het oplossen van puzzels. Puzzels vereisen dat we naar verschillende manieren kijken om een probleem op te lossen. Er komt veel vallen en opstaan bij kijken. Zo leren we hoe belangrijk het is om met theorieën te komen, onze hypothesen te testen en van perspectief te veranderen als iets niet helemaal lukt. Door deze vaardigheden toe te passen op ons werk en onze carrière kunnen we innovatieve en spelveranderende ervaringen opdoen. Bij het oplossen van een puzzel moet je naar de verschillende stukjes kijken en nagaan hoe ze in het grotere geheel passen. Regelmatige oefening van deze oefening kan helpen uw visueel-ruimtelijk redeneren te verbeteren. Deze vaardigheid helpt bij verschillende dagelijkse taken zoals autorijden, organiseren, het gebruik van kaarten, en nog veel meer. Deze bijzondere vaardigheid is ook zeer belangrijk in bepaalde industrieën en vakgebieden zoals techniek, architectuur, scheikunde, chirurgie en zelfs kunst.

 

Educatieve voordelen

Puzzelspelletjes zoals kruiswoordpuzzels zijn ook nuttig bij het ontwikkelen van een grote woordenschat. Ze zijn effectief in het verbeteren van onderzoek, spelling en taalvaardigheden – vaak zonder dat we het zelf merken. De vaardigheid is toepasbaar op alle leeftijden. Je kunt nooit te oud zijn om nieuwe zinnen en woorden te leren – en puzzels zijn een erg leuke manier om dat te doen. Puzzelen kan de woordenschat, het geheugen, de logica en het redeneren verbeteren. Het is niet erg verrassend dat een ander voordeel van het oplossen van puzzels mogelijk het verhogen van je IQ is. In een onderzoek van de Universiteit van Michigan ontdekte een onderzoeker dat volwassenen hun IQ met wel vier punten kunnen verhogen als ze elke dag minstens 25 minuten puzzelen.

Dementie 

Of je nu geeft om het verbeteren van je IQ of niet, het feit dat je je hersenen actief houdt met puzzels kan aanzienlijke voordelen hebben voor je geheugen. Dit is zeer voordelig bij het uitstellen van de symptomen van bepaalde degeneratieve mentale aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie. Studies vertellen ons dat het actief houden van de hersenen door het oplossen van puzzels en andere soortgelijke activiteiten de hoeveelheid schade aan hersencellen, die gewoonlijk optreedt bij patiënten met Alzheimer, aanzienlijk kan verminderen. Het verbetert ook de groei van nieuwe neuronen en versterkt de bestaande verbindingen tussen de neuronen. Er kan ook een verband zijn tussen het aantal jaren dat je regelmatig puzzels speelt en de kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Als deze theorieën waar zijn, dan kun je de risico’s op het ontwikkelen van deze ziekte verminderen of voorkomen naarmate je puzzels als een vast onderdeel van je leven gaat doen.

 

Lockpicking

Lijkt puzzelen je een beetje saai? Er is ook een spannendere manier om te puzzelen. Wist je namelijk dat het mogelijk is om een slot open te puzzelen? Ik hou van puzzels, en na het zien van een video over lockpicking drong het tot me door – lockpicking is niets meer dan het oplossen van een puzzel die verborgen is in een slot, en je lost het op met de lockpicks.