Wel Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Zo gebruik je creatine optimaal

Creatine is een natuurlijk voorkomende stof die in kleine hoeveelheden in voedsel zoals vlees en vis wordt aangetroffen. Het is echter moeilijk om voldoende creatine uit voedselbronnen te halen om de prestaties significant te verbeteren, daarom kiezen veel atleten en fitnessliefhebbers ervoor om creatinesupplementen te gebruiken.

Het effect van creatine

Creatine bevorderd je kracht en spiergroei. We hebben het over een enkel procenten. De effectiviteit van creatine variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren snellere en grotere voordelen dan anderen. Het hangt af van factoren zoals genetica, dieet en trainingsregime. Zelfs op dagen dat je niet traint, moet je je dagelijkse dosis creatine innemen. Creatine helpt niet alleen bij spiergroei en prestaties, maar het kan ook andere gezondheidsvoordelen hebben, zoals verbeterde hersenfunctie.

Dagelijkse inname

Het belangrijkste om te onthouden is dat creatine dagelijks moet worden ingenomen, ongeacht of je traint of niet. Er is geen noodzaak om te cycleren of te laden. Een dagelijkse dosis van 3-5 gram is voldoende om de spieren te verzadigen met creatine.

Timing

Er is geen strikte regel over wanneer je creatine in moet nemen, maar sommige studies suggereren dat het innemen van creatine na je training gunstig kan zijn. Dit komt omdat je spieren na de training gevoeliger zijn voor het opnemen van voedingsstoffen. Je kunt creatinepoeder mengen met water of sap en het na je training drinken. Het is echter belangrijk op te merken dat de timing van creatine-inname niet zo cruciaal is als de consistentie van inname. Het dagelijks handhaven van je creatine-inname is veel belangrijker dan wanneer je het precies inneemt.

Met koolhydraten

 Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het combineren van creatine met koolhydraten de opname kan verbeteren. Dit komt omdat insuline, dat vrijkomt na het eten van koolhydraten, de opname van creatine in de spieren kan stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld creatine mengen met vruchtensap of een koolhydraatrijke maaltijd.

De  laadfase

Hoewel een laadfase (waarbij je gedurende 5-7 dagen 20 gram creatine per dag inneemt) niet noodzakelijk is, kan het de tijd verkorten die nodig is om de spieren te verzadigen. Als je ervoor kiest om een laadfase te doen, verdeel de 20 gram creatine over de dag in vier gelijke doses. Na de laadfase kun je teruggaan naar een dagelijkse onderhoudsdosis van 3-5 gram. Dit is voldoende om je spieren verzadigd te houden en de voordelen van creatine te behouden.

Conclusie

Samengevat, het tijdstip wanneer je creatine in moet nemen is niet zo belangrijk. Het is wel belangrijk om het dagelijks in te nemen voor de beste resultaten. Het mengen met koolhydraten na de training kan gunstig zijn, maar het belangrijkste is consistentie. Met de juiste dosering en toewijding kan creatine een waardevol hulpmiddel zijn om je fitnessdoelen te bereiken en je sportprestaties te verbeteren.

https://supplementenkoning.nl/wanneer-creatine-innemen/