Wel Gezond
Image default
Alternatief

Ben ik hypersensitief? ZoMa Opleidingen

Hypersensitieve personen zijn er meer dan je wellicht denkt. Zo’n persoon komt vaak over als een verlegen persoon, ze werken vaak hard, zijn over het algemeen perfectionistisch ingesteld en zoeken vaak naar nieuwe uitdagingen. Daarnaast dromen ze veel, hebben ze een levendige fantasie, en komen allerlei prikkels veel sneller binnen. Dit kan ook resulteren in meer angst, vreugde of andere emoties. Ben jij ook een hypersensitief persoon? We gaan er naar kijken!

Wat is hypersensitief?

We korten hypersensitiviteit ook wel af naar HSP. Dit staat voor het Engelse woord Highly Sensitive Person. Dit is geen ziekte of aandoening, maar een bepaalde eigenschap. Hierbij staat extreme gevoeligheid voor vrijwel alle prikkels centraal. Deze prikkels worden dan in de hersenen op een veel extremere manier verwerkt. Ook kan het verwerken van prikkels hierdoor langer duren, wat er ook weer voor zorgt dat mensen die dit ervaren sneller moe zijn. Het komt daardoor ook eerder voor dat mensen die hoogsensitief zijn een burn-out of depressie krijgen. Ook hebben ze sneller het gevoel nergens bij te horen of hebben ze last van een negatief zelfbeeld. Het is dus belangrijk om je als hypersensitief persoon bewust te zijn van de effecten die dit met zich meebrengt.

Is het een zegen of een last?

Als je bovenstaande leest denk je dat hypersensitief onmogelijk als een zegen kan worden ervaren. Het kan ook zeker lastig zijn wanneer je deze eigenschappen hebt, en al helemaal als je je hier nog niet helemaal van bewust bent. Gelukkig is het mogelijk om te testen of je hypersensitief bent. Op internet is hierover al heel veel te vinden en kun je ook testen maken. Daarnaast willen we graag vermelden dat er ook voordelen zitten aan deze eigenschap. Als je weet hoe je ermee om moet gaan kan je het in je voordeel gebruiken.

Bron: ZoMa Opleidingen