Wel Gezond
Image default
Fitness

Waarom zwemmen kan helpen bij gewrichtspijn + Tips

Natuurlijk weten we allemaal wel  dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de algemene gezondheid, maar sommige oefeningen zijn effectiever dan andere om onze gewrichten te beschermen en te versterken. Inspannende oefeningen, zoals hardlopen, kunnen leiden tot gewrichtspijn, dus veel mensen overwegen om te zwemmen met een lage impact. En dat is niet zo raar, want als helemaal als je last hebt van gewrichtspijn of artritis, kan zwemmen een uitstekende manier zijn om jouw gewrichten te versterken en de pijn te verlichten.

Hoe is zwemmen goed voor de gewrichten?

Als je bijvoorbeeld regelmatig rugpijn hebt, denk je aanvankelijk misschien dat je het beste rust kunt nemen en lichaamsbeweging kunt vermijden. Dit is echter een van de slechtste dingen die je kunt doen. Te veel rust kan de spieren die jouw onderrug ondersteunen verzwakken, wat weer kan leiden tot het spiersyndroom. Het is juist veel beter om te sporten met een lage impact, zodat je kracht en uithoudingsvermogen kunt opbouwen. 

Of je nu artritis in je knieën hebt, enkelpijn van het hardlopen, of last hebt van pijn in je rug, zwemmen is een vorm van lichaamsbeweging die kan helpen bij pijn in verschillende gewrichten. Als je zwemt, wordt je lichaam onderworpen aan het drijfvermogen van het water, waardoor je kunt trainen zonder jouw lichaam te belasten. Zo kun je de pijn verlichten door de druk op jouw gewrichten te verminderen. Bovendien is er een zachte weerstand in het water, zodat je je spieren kan versterken en spierkracht kan opbouwen.

Zwemmen is dus een geweldige oefening voor mensen die last hebben van rug-, gewrichts- en spierpijn. Bewegen in het water kan helpen voor de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid, het verhogen van je uithoudingsvermogen, het verhogen van de spierkracht verhogen, het verbeteren van je flexibiliteit, het versterken van rug-, schouder-, been- en kernspieren en het bevorderen van je evenwicht, coördinatie en houding. 

Tips om te zwemmen en gewichtspijn te verlichten

De soorten wateractiviteiten die vaak worden aanbevolen worden hieronder in het kort beschreven:

  • Wandelen in het water – Wandelen in het zwembad kan zeer nuttig zijn voor pijnverlichting. Lopen in het water, vooral terwijl je met jouw armen zwaait, helpt de spieren te versterken dankzij de weerstand van het water.

  • Onderwater-aerobics kan verschillende spieren trainen en de flexibiliteit verbeteren.

  • Rondjes zwemmen – Hierbij is het belangrijk om in het begin langzaam te zwemmen, afhankelijk van het type slag kunnen verschillende spieren worden getraind. 

Als je dit jaar geheel nieuwe vorm van lichaamsbeweging plant, zoals zwemmen, en professionele ondersteuning wilt, neem dan contact op met Active Health Center. In deze sportpraktijk en fysiotherapeut Leidschenveen vind je alles wat je nodig hebt voor een persoonlijk sportprogramma en advies over het soort wateractiviteit dat het meest geschikt is voor jou!